Vitello tonnato ir skaista, klasiska itāļu recepte, kas tulkojama kā "teļa gaļa tunča mērcē". Teļa gaļas vietā izmantojam brieža gaļu un esam pilnīgi pārliecināti, ka nebūsiet vīlušies. Turklāt, novārot gaļu, tiksiet arī pie lieliska buljona, kas izmantojams mērču, zupu vai sautējumu gatavošanā.
Mērci gatavo kā majonēzi, papildinot ar konservētu tunci, anšoviem un kaperiem. Mērces "zivīgums" perfekti papildina brieža gaļas piesātināto garšu.
SASTĀVDAĻAS
Sastāvdaļas:
1 kg Savvaļas medījumi brieža šķiņķis
3 gab. burkāni
1-2 gab. sīpoli
*** lauru lapas
*** sāls
*** pipari
Mērcei:
280 g olīveļļa
100 g konservēts tuncis
3 gab. anšovu filejas
2 gab. olas
2 ēdk. baltvīna etiķis
1 daiviņa ķiploks
1 ēdk. kaperi
1 gab citrons (sulai)
Gatavošanas laiks 2,5 h. Gaļas atdzesēšanai 3h. Maltīte sanāks 4-6 ēdājiem.
PAGATAVOŠANAS GAITA
Uz pannas apbrūnina burkānus un sīpolus. Katlā uzvāra ūdeni ar karoti sāls. Liek iekšā gaļu un strauji uzvāra. Pievieno apceptos dārzeņus, lauru lapas, piparus. Uzliek vāku, nogriež lēnu uguni un vāra apmēram 2,5 stundas - līdz gaļa ļoti mīksta. To izceļ no buljona un atdzesē vismaz 3 stundas ledusskapī vai vēl labāk - atstāj tur uz nakti.
Gatavojam mērci. Iešķiļ blendera traukā olas un pierīvē ķiploku. Pielej baltvīna etiķi un karoti citrona sulas. Sāk blendēt un sīkā strūkliņā lej klāt eļļu. Turpina blendēt līdz visa eļļa izlietota. Mērcei pievieno tunci, sagrieztas anšova filejas, kaperus. Visu atkal krietni sablendē, lai veidojas bieza krēmīga mērce. Pagaršo un pēc patikšanas pievieno sāli un piparus.
Atdzesētu brieža šķiņķi griež ļoti plānās šķēlēs un pasniedz bagātīgi pārlietu ar mērci.
PADOMI
Novārot gaļu, tiksiet arī pie lieliska buljona, kas izmantojams mērču, zupu vai sautējumu gatavošanā.
Ja nav laika tunča mērces gatavošanai, var ātri pagatavot mārrutku mērci - sajaucot skābo krējumu ar mazliet mārrutku, sāli, cukuru un šļuciņu citrona sulas.
Vārītais brieža šķiņķis lieliski izmantojams brokastīs ar brokastu maizi!
Comments