Cepetim lieliski izmantojams Savvaļas medījumi brieža šķiņķa gabals. Jāraugās vien, lai, griežot šķēles, tās būtu perpendikulāri šķiedras virzienam.
Lai pagatavotu mērci, jāsavāra šķidrums, kas radies cepšanas laikā, ar drusciņu saldā krējuma. Labi garšos ar brūkleņu ievārījumu un mārrutkiem.
SASTĀVDAĻAS
Sastāvdaļas:
1500 g Savvaļas medījumi šķiņķis
50 g sviests
1 gab ābols
1 gab apelsīns
2 daiviņas ķiploki
*** salvija
*** timiāns
*** rozmarīns
*** sāls
*** malti pipari
Piedevas:
*** rožkāposti
*** burkāni
(daudzumu izvēlamies atbilstoši ēdāju skaitam)
Gatavošanas laiks 1,5 h.
PAGATAVOŠANAS GAITA
Gaļas gabalu ierīvē ar sāli un pipariem. Aplipina ar salvijas, timiāna, rozmarīna zariņiem un cieši notin ar lina auklu. Tas palīdzēs cepetim noturēt formu cepšanas laikā un izceptu to varēs sagriezt glītās šķēlēs. Uzkarsē krāsni uz 200 grādiem. Ābolu un apelsīnu sagriež daivās.
Uzkarsē pannā karoti sviesta un apbrūnina tajā gaļu no visām pusēm. Liek cepeti krāsnī uz 20 minūtēm. Tad temperatūru samazina uz 180 grādiem, pieliek ābola un apelsīna daiviņas un turpina cept vēl 35-40 minūtes. Lai cepetis būtu izcepts medium stadijā, tā iekšējai temperatūrai vajadzētu sasniegt 60 grādus.
Rožkāpostus 10 minūtes vāra sālsūdenī. Nosusina un uz pannas apcep sviestā vai olīveļļā. Apsāla un sapiparo.
Burkānus liek uz pannas un vidējā karstumā sviestā cepina 15 minūtes, pa laikam apgrozot. Apsāla, sapiparo un pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem, piemēram, salviju vai lociņiem.
Gatavu cepeti pārsegtu ar foliju atpūtina vismaz 15 minūtes. Tad griež šķēlēs un pasniedz ar ceptiem dārzeņiem un augļu daiviņām.
PADOMI
Lai pagatavotu mērci, jāsavāra šķidrums, kas radies cepšanas laikā, ar drusciņu saldā krējuma.
Brieža cepetis labi garšos ar brūkleņu ievārījumu un mārrutkiem.
Sekojot visām norādēm, izdevās lieliski! Mīksti un sulīgi!