Latviešu virtuves klasika, gatavota no brieža šķiņķa. Viegli pagatavojama recepte; galveno laiku aizņem sutināšana. Ja pieejama čuguna "pīle", noteikti izmantojiet to.
Mērcē var droši likt klāt arī sīpolus, ķiplokus, burkānus, pastinakus - tie bagātinās un biezinās mērci.
SASTĀVDAĻAS
Sastāvdaļas:
1 kg Savvaļas medījumi brieža šķiņķis
150 g žāvētas plūmes
300 g kūpināta krūtiņa
1 gab sarkanais pipars
2 ēdk. tomātu pasta
*** lauru lapas
*** piparu graudi
*** zariņš timiāna
Produktu daudzums paredzēts 5-7 ēdājiem. Gatavošanas laiks ~ 2,5h.
PAGATAVOŠANAS GAITA
Šķiņķi sagriež apmēram 1,5 cm biezās šķēlēs un izklapē.
Krūtiņu sagriež strēmelēs, ko liek uz šķiņķa šķēlēm kopā ar plūmēm. Sasāla un sapiparo. Cieši sarullē un notin ar diegu, lai cepoties tie neatnāktu vaļā. Tītenīšus uz pannas apbrūnina. Apcep arī rupjos gabalos sagrieztu piparu.
Tītenīšus liek katliņā līdz ar timiānu, piparu graudiem, tomātu pastu, lauru lapām un apcepto piparu.
Pielej ūdeni, pārsedz ar vāku un sutina uz mazas liesmas vai cepeškrāsnī 2 stundas.
Kad gaļa mīksta, to izceļ no mērces. Izņem arī timiāna zariņu, lauru lapas un mērci sablendē. Pēc Patikšanas papildina sāli un piparus.
PADOMI
Ja mērce šķiet pārāk šķidra, to var iebiezināt ar nelielu daudzumu cietes.
Mērcē var droši likt klāt arī sīpolus, ķiplokus, burkānus, pastinakus - tie bagātinās un biezinās mērci.
Comments