BRIEŽA FILEJAS PORKETTA
- Signe Kurpica
- Nov 11
- 2 min read

Porchetta ir itāļu izcelsmes gaļas ēdiens, kas par spīti šķietami ilgajam gatavošanas laikam, nemaz nav sarežģīti pagatavojams. To gatavo no cūkas vēdera gabala, kuru bagātīgi aizdara ar sakapātiem zaļumiem. Vēderiņu var satīt un gatavot vienu pašu, vai tajā var ietīt fileju. Mēs porkettā izmantojam brieža fileju, kas ēdienam piešķir lielisku garšas noti. Ilgajā gatavošanās procesā krāsnī fileja tiek mitrināta ar kūstošajiem vēderiņa taukiem un suliņām.
SASTĀVDAĻAS

Sastāvdaļas:
400 g Savvaļas medījumi brieža fileja
2400 g cūkas vēdera gabals
1 gab. citrons
1,5 ēdk sāls
1 tējk fenheļa sēklas
*** pētersīļi
*** salvija
*** timiāns
*** rozmarīns
*** ķiploks
Gatavošanas laiks apmēram 4 stundas. Maltīte sanāks 10-12 kārtīgiem ēdājiem.
PAGATAVOŠANAS GAITA

Fenheļa sēklas apgrauzdē uz pannas. Rozmarīna un timiāna lapiņas noplucina no kātiņiem. Liek uz dēlīša kopā ar 4-5 pētersīļa lapām; 3 mizotām ķiploka daiviņām; pāris lapām salvijas; rīvētu citrona miziņu; fenheļa sēklām un sāli. Visu sīksīki sakapā ar nazi vai virtuves kombainu.

Cūkas vēdera gabalā izdara seklus iegriezumus. Iesmērē no iegrieztās puses ar sakapātajiem zaļumiem.

Uz cūkas vēdera gabala gaļas puses liek brieža fileju un sarullē. Cieši nosien ar lina vai speciālo cepšanas auklu. Cūkas vēdera gabala ādu ieberzē ar sāli. Sagatavoto cepeti ietin cepamajā plēvē un pēc tam folijā.

Cep krāsni 30 minūtes 200 grādos. Tad temperatūru samazina uz 130 grādiem un turpina cept vēl 3 stundas. Temperatūrai cepeša viducī vajadzētu sasniegt 75 grādus.

Kad porketta gatava, izņem to no krāsns, bet krāsnī iestāda grila režīmu. Gaļu iztin no folijas un plēves, un krāsnī apgrilē, lai cepeša ādiņa kļūtu kraukšķīga. Pirms sagriešanas škēlēs, porkettu atpūtina vismaz 15 minūtes.
PADOMI
Pirms griešanas vienmēr ļaujiet porkettai sasilt līdz istabas temperatūrai, pēc tam plānām šķēlēm izmantojiet asu nazi.
Ja jūsu īpašumā ir pārtikas termometrs, porkettas gatavību it viegli var noteikt, izmērot temperatūru: viducī jābūt vismaz 75 grādiem.
Saglabājiet lieko šķidrumu: Neizmetiet lieko šķidrumu! Ielejiet to nelielā bļodā un pasniedziet kā mērci.
Izmantojiet alumīnija foliju: Atpūtas laikā pārklājiet porkettu ar alumīnija foliju — tā saglabās cepto gaļu sulīgu.
Porkettu pasniedz ar piedevām, kas līdzsvaro bagātīgo gaļas garšu - svaigiem burkāna salātiem, ceptiem briseles kāpostiem vai kraukšķigu maizi, kas ir obligāta kopā ar porkettu.





Comments