top of page

BRIEŽA GAĻAS TERĪNE


Brieža gaļas terīne
Brieža gaļas terīne

Pagatavojam brieža gaļas terīni! Lai arī recepte izskatās sarežģīta, tomēr ir vērts to izmēģināt. Šādu terīni pasniedz atdzesētu ar salātiem, maizes riecienu, karamelizētiem sīpoliem vai kādu citu saldskābu mērci. Un kāpēc gan ne ar mārrutkiem?

SASTĀVDAĻAS
Brieža gaļas terīnes pildījums
Brieža gaļas terīne | Pildījuma sastāvdaļas

PILDĪJUMAM vajadzēs:


1 kg Savvaļas medījumi brieža maltā gaļa

200 g cūkgaļas vēders

500 g vistas fileja

60 ml saldais krējums

3 gab. olas

100 g kaltētas dzērvenes

70 g konjaks

50 g pistācijas

1 tējk. malti pipari

*** timiāns


Produktu daudzums paredzēts, lai piepildītu aptuveni 1.8 litru tilpuma cepamo formu.


Brieža gaļas terīnes mīklas sastāvdāļas
Brieža gaļas terīne | Mīklas sastāvdaļas

MĪKLAI vajadzēs:


300 g sviests

350 g milti

160 g kartupeļu ciete

80 ml auksts dzeramais ūdens

1 gab. ola

1 ēdk. baltvīna etiķis

1 tējk. sāls

1 tējk. cukurs


PAGATAVOŠANAS GAITA
Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Vispirms pagatavojam mīklu. Sasijā kopā lielā bļodā miltus un cieti. Olu sakuļ ar etiķi, sāli, cukuru un 80 ml auksta ūdens. Sviestu uz sakņu rīves ierīvē miltos un ar pirkstiem veikli sastrādā parupjās drupačās. Pielej olu maisījumu un samīcam mazliet neviendabīgu mīklu. Mīklu nevajag par daudz mīcīt, jo tad izcepta tā būs cieta, nevis trausla. Izveido plakanu kvadrātu, ietin plēvē un ieliek ledusskapī, lai atdziest.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Dzērvenes aplej ar konjaku, mazliet uz plīts uzsilda un atstāj, lai ogas uzbriest. Cūkas vēdera gabalu samaļ. Samīcam kopā brieža malto gaļu, cūkgaļu, dzērvenes ar visu konjaku, timiāna lapiņas, tējkaroti sāls un tējkaroti maltu piparu.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

No vistas filejas izgriež 2 garenas sloksnes. Pārējo (ap 350 g) liek blendera traukā un sablendē kopā ar 2 olu baltumiem, saldo krējumu, krietnu šķipsnu sāls un maltu piparu. Sakuļ vienu olas baltumu. Tajā apmērcē abas filejas, ko pēc tam apviļā sakapātajās pistācijās.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Garenu formu iesmērē ar sviestu un ieklāj tajā cepamā papīra loksni. Mīklu izrullē un ieklāj formā, rūpējoties, lai nebūtu plaisu. Pārkares nogriež - no tām sanāks virspuse un rotājumi.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Formā ieklāj trešdaļu brieža gaļas, uz tās smērē sablendēto vistas masu. Uzmanīgi atkal ieklāj trešdaļu brieža un uz tā liek pistācijās apviļātās vistas filejas. Virspusē liek atlikušo brieža gaļas masu un nogludina. Ar sakultu olas dzeltenumu apsmērē maliņas.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Atkal nogriež mīklas pārkares un no tām izveido rotājumus saskaņā ar savām estētiskajām prasībām. Ar nazīti izveido pāris iegriezumu, lai terīnei ir kur "nolaist tvaiku". Virspusi apzeltī ar olas dzeltenumu.


Brieža gaļas terīnes pagatavošanas gaita
Brieža gaļas terīne | Pagatavošanas gaita

Terīni cep krāsnī 220 grādos 25 minūtes. Tad temperatūru samazina uz 160 grādiem un turpina cept vēl apmēram 50 minūtes. Temperatūrai terīnes vidū vajadzētu sasniegt vismaz 70 grādus. Pasniedz atdzesētu.


PADOMI
  • Produktu daudzums paredzēts, lai piepildītu aptuveni 1,8 litru tilpuma cepamo formu. Ja jūsējā ir mazāka, no palikušā pildījuma sacepiet gardas, brūnas kotletītes.

  • Mīklu nevajag par daudz mīcīt, jo tad izcepta tā būs cieta, nevis trausla.

58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page