Pagatavojam brieža gaļas terīni! Lai arī recepte izskatās sarežģīta, tomēr ir vērts to izmēģināt. Šādu terīni pasniedz atdzesētu ar salātiem, maizes riecienu, karamelizētiem sīpoliem vai kādu citu saldskābu mērci. Un kāpēc gan ne ar mārrutkiem?
SASTĀVDAĻAS
PILDĪJUMAM vajadzēs:
1 kg Savvaļas medījumi brieža maltā gaļa
200 g cūkgaļas vēders
500 g vistas fileja
60 ml saldais krējums
3 gab. olas
100 g kaltētas dzērvenes
70 g konjaks
50 g pistācijas
1 tējk. malti pipari
*** timiāns
Produktu daudzums paredzēts, lai piepildītu aptuveni 1.8 litru tilpuma cepamo formu.
MĪKLAI vajadzēs:
300 g sviests
350 g milti
160 g kartupeļu ciete
80 ml auksts dzeramais ūdens
1 gab. ola
1 ēdk. baltvīna etiķis
1 tējk. sāls
1 tējk. cukurs
PAGATAVOŠANAS GAITA
Vispirms pagatavojam mīklu. Sasijā kopā lielā bļodā miltus un cieti. Olu sakuļ ar etiķi, sāli, cukuru un 80 ml auksta ūdens. Sviestu uz sakņu rīves ierīvē miltos un ar pirkstiem veikli sastrādā parupjās drupačās. Pielej olu maisījumu un samīcam mazliet neviendabīgu mīklu. Mīklu nevajag par daudz mīcīt, jo tad izcepta tā būs cieta, nevis trausla. Izveido plakanu kvadrātu, ietin plēvē un ieliek ledusskapī, lai atdziest.
Dzērvenes aplej ar konjaku, mazliet uz plīts uzsilda un atstāj, lai ogas uzbriest. Cūkas vēdera gabalu samaļ. Samīcam kopā brieža malto gaļu, cūkgaļu, dzērvenes ar visu konjaku, timiāna lapiņas, tējkaroti sāls un tējkaroti maltu piparu.
No vistas filejas izgriež 2 garenas sloksnes. Pārējo (ap 350 g) liek blendera traukā un sablendē kopā ar 2 olu baltumiem, saldo krējumu, krietnu šķipsnu sāls un maltu piparu. Sakuļ vienu olas baltumu. Tajā apmērcē abas filejas, ko pēc tam apviļā sakapātajās pistācijās.
Garenu formu iesmērē ar sviestu un ieklāj tajā cepamā papīra loksni. Mīklu izrullē un ieklāj formā, rūpējoties, lai nebūtu plaisu. Pārkares nogriež - no tām sanāks virspuse un rotājumi.
Formā ieklāj trešdaļu brieža gaļas, uz tās smērē sablendēto vistas masu. Uzmanīgi atkal ieklāj trešdaļu brieža un uz tā liek pistācijās apviļātās vistas filejas. Virspusē liek atlikušo brieža gaļas masu un nogludina. Ar sakultu olas dzeltenumu apsmērē maliņas.
Atkal nogriež mīklas pārkares un no tām izveido rotājumus saskaņā ar savām estētiskajām prasībām. Ar nazīti izveido pāris iegriezumu, lai terīnei ir kur "nolaist tvaiku". Virspusi apzeltī ar olas dzeltenumu.
Terīni cep krāsnī 220 grādos 25 minūtes. Tad temperatūru samazina uz 160 grādiem un turpina cept vēl apmēram 50 minūtes. Temperatūrai terīnes vidū vajadzētu sasniegt vismaz 70 grādus. Pasniedz atdzesētu.
PADOMI
Produktu daudzums paredzēts, lai piepildītu aptuveni 1,8 litru tilpuma cepamo formu. Ja jūsējā ir mazāka, no palikušā pildījuma sacepiet gardas, brūnas kotletītes.
Mīklu nevajag par daudz mīcīt, jo tad izcepta tā būs cieta, nevis trausla.
Comentários