Brieža buljons. Labs buljons ir kulinārijas stūrakmens. Ja ēdiena pamatā ir labs buljons, tie jau ir vismaz 70%, ka ēdiens izdosies, būs garšīgs un aromātisks. Un nebūt nav runa tikai par zupām: sautējumi un mērces vienkārši nevar iztikt bez buljona. Labs piemērs ir arī japāņu ēdiens #ramen - jebkurš produkts biezā, koncentrētā, aromātiskā buljonā garšos lieliski.
SASTĀVDAĻAS
2 kg Savvaļas medījumi brieža kaulu
1 gab. burkāns
1 gab. sīpols
1 gab. liela šķēle selerijas
1 gab. puravs
2-3 zariņi rozmarīns
*** lauru lapas
*** salvija
*** timiāns
pēc garšas sāls, pipari
No 2 kg brieža kaulu sanāks ap 3-4 litri buljona.
PAGATAVOŠANAS GAITA
Dārzeņus nomazgā un sagriež rupjos gabalos - nav nepieciešams tos mizot. Liek uz plāts kopā ar kauliem un garšaugiem, mazliet apslaka ar olīveļļu un cep krāsnī 200 grādos apmēram vienu stundu.
Apceptos dārzeņus un kaulus liek katlā. Uz plāts, kurā tika ceptas sastāvdaļas, uzlej verdošu ūdeni un ar koka lāpstiņu mazliet nokasa piecepumu. Lej to uz kauliem un papildina katla saturu ar ūdeni tā, lai kauli un dārzeņi būtu pilnībā nosegti. Uzvāra.
#Briežabuljons vāra vismaz 4 stundas uz ļoti lēna uguns. Jo ilgāk to vārīs, jo aromātiskāks tas būs. Buljonam var pievienot arī sēnes.
Gatavu brieža buljonu nokāš caur ļoti smalku sietu vai kokvilnas dvielīti. Sāli buljonam pievieno vārīšanas beigās, jo tad precīzāk var noteikt tā intensitāti un daudzumu.
#Kādzidrinātbuljonu Buljonu dzidrina ar olas baltumu. To sakuļ ar nedaudz ūdens un iemaisa mazliet atdzesētā buljonā. Visu uzvāra, uguni nogriež un ļauj pastāvēt 5 minūtes. Olbaltums būs savācis visas duļķes un to vienkārši nokāš.
Liekos taukus ērti noņemt, kad buljons atdzesēts ledusskapī - tauki virspusē veidos cietu, viegli noņemamu slāni.
PADOMI
Dārzeņu izvēli buljonam var pie koriģēt pēc iespējām un vēlmēm. Ja pie rokas, pievienojiet buljonam arī sēnes.
#Cikilgijāvārabuljons Buljona vārīšanās laikam vajadzētu būt vismaz 4 stundas, vēlams vismaz 8 - bet tas, droši vien, atkarīgs arī no jūsu elektroenerģijas vai gāzes piegādātāja laipnības. Ideāli, ja ir malkas plīts, uz kuras, piemetot pa pa pagalītei, var lēnītēm vārīt buljonu visu dienu.
#Cikilgivaruzgalbātbuljonu Buljonu var uzglabāt ledusskapī 7 dienas, sasaldētu - līdz vienam gadam.
Laba metode ir sasaldēt buljonu ledus kubiņu veidā. Tad var paņemt tieši tādu daudzumu, kāds vajadzīgs, turklāt tas ātrāk atkusīs.
No aromātiskā brieža buljona var pagatavot rāmenu. Biljonam pievieno nedaudz miso pastas. Buljonā liek sojas mērcē marinētas olas, izlobītas cūku pupas, olu nūdeles, ceptas sēnes un gaļu, smalki grieztus lociņus un puravu.
Comments